ADHD
Erik, een jongen van acht met veel bravoure, gaat niet meer met plezier naar school. Hij maakt nogal wat fouten met lezen en schrijven. Zijn juf vindt hem eigenlijk maar een vervelend joch, blijkt uit het overleg met de Schoolbegeleidingsdienst. Het advies luidt: testen op ADHD. Z’n moeder probeert hem op te peppen: “Ach, nog maar een half jaartje met deze juf.”
Met de leerproblemen komen Erik en z’n moeder bij mij. Een leuke knul, misschien wat druk, maar ADHD..… Dat hoor ik de laatste tijd wat al te vaak. Eerst maar eens testen (met de kindvriendelijke kinesiologische spiertesten).
En wat komt daaruit? Dat Erik bang is om niet aardig gevonden te worden. En dat hij wel flexibel wil, maar niet kán zijn. Een emotie uit z’n onderbewuste: tegelijkertijd met hemzelf geboren toen hij door de navelstreng om z’n nek zuurstoftekort had. Op zo’n emotie kan een heel gedragspatroon gebouwd worden!
We gaan verder met edukinesiologie, een methode die veel gebruikt wordt bij leerproblemen. Erik heeft moeite met bepaalde letters, de ene keer meer (bij veel stress) dan de andere keer. Ik leer Erik dat boos zijn mag!
En dat als je boos bent, je het beste op je bed of op de bank kunt gaan slaan met je vuisten. Want, daarna kun je weer helder denken! Stress release dus.
Wat blijkt ook nog? Dat zijn oma Erik helpt op de been te blijven, want oma probeert zijn gevoelens niet te sturen, maar bevestigt ze alleen maar. “Oeps” voor de moeder, maar het geeft haar wel een nieuw handvat voor het omgaan met haar kind én met haar eigen gevoelens.
De Bach Bloesem Remedies zijn een goede ondersteuning voor Erik. Gentian om beter met tegenslagen om te gaan (en het helpt ook bij het niet meer naar school willen), Beech om zelf ook wat meer begrip te krijgen voor anderen en “Rescue Remedy om oude emoties los te kunnen laten.
Erik krijgt van mij ook “huiswerk” mee: kruislopen en letters tekenen in de luie acht. Ik noem het huiswerk, omdat deze braingym iedere dag gedaan moet worden. Maar de meeste kinderen vinden deze oefeningen uit de edukinesiologie eerder leuk dan vervelend.
Tenslotte oefenen we hoe Erik zelf kan proberen meer oogcontact met z’n juf te krijgen. Misschien kan Eriks moeder dit ook aangeven aan de juf?
Het gaat steeds beter met Erik. In een paar maanden tijd is hij meer gaan lezen en áls hij fouten maakt, kan hij zichzelf sneller corrigeren. De Schoolbegeleidingsdienst is ook met een plan gekomen: oefenen met de luie acht, kruislopen en oogcontact stimuleren tussen Erik en z’n juf! Wat blijkt? De meneer van de SBD heeft zelf ook een cursus edukinesiologie gedaan…….
Deze column is eerder verschenen in het blad Educare, een periodieke uitgave van de Stichting Universele Opvoeding.