Alles is energie

Hoe werken Bach Bloesem Remedies?

Was dr. Bach hoogsensitief? Als dr. Edward Bach (1886–1936) last had van een bepaalde stemming of gemoedstoestand ging hij de natuur in. Hij vond dan altijd een plant of boom waarvan de bloesem hem zou kunnen helpen. Hij voelde de energie van die plant of boom en maakte er een bloesemremedie van.

Wonderlijk? Begin vorige eeuw wel en vijftien jaar geleden misschien ook nog. Maar tegenwoordig lopen er zoveel mensen en dus ook kinderen rond die extra gevoelig zijn en energie waarnemen op een manier die sommigen niet voor mogelijk houden.

“Dat weet ik gewoon van binnen”, zei mijn zoon toen hij nog heel jong was als ik hem vroeg hoe hij bepaalde dingen wist. Toen hij tien maanden oud was zocht hij al Bachremedies voor mij uit, gewoon door ze uit het kistje te pakken en aan mij te geven. Terwijl ik ze juist voor hem aan het uitzoeken was! Toen ik ze weer aan hem gaf en hij ze nogmaals aan mij gaf, ging ik twijfelen of ze niet voor mij bestemd waren. Ik kan het natesten via kinesiologische spiertesten en uitpendelen en toen ik dat deed, bleken ze inderdaad voor mij te zijn. Hij had de energie ervan gevoeld.

Omgaan met gevoeligheid
Door dit soort voorvallen en door andere ervaringen, kijk ik nergens meer van op. Ik zie de mens als een energiesysteem. Alles is energie en iedereen kan dat (leren) waarnemen. Je kunt energie voelen bij je zelf en we kunnen energie van elkaar voelen en uitwisselen.

Kinderen hebben vaak geen enkel probleem met het voelen van energie. In mijn praktijk kom ik kinderen tegen die – bewust of onbewust – zoveel voelen van een ander, dat ze er last van hebben. Als er bijvoorbeeld een ander kind huilt, dan voelen ze zich ook ongelukkig. Ze weten er niet mee om te gaan; hun ouders ook niet en de kinderen kunnen het ook niet uitleggen.

Op school kunnen leerkrachten er vaak ook niets mee. Ze noemen het kind lastig, dwars, snel boos, huilerig, gemakkelijk afgeleid en vooral overgevoelig. “Kom op, zo erg is het toch niet!” “Daar hoef jij toch niet om te huilen?!” “Wat een watje….”
Al jong leren deze kinderen dat je gevoelens en emoties tonen niet handig is. De mensen om je heen reageren altijd. Ze proberen jouw gevoelens in goede banen te leiden, maar eigenlijk mogen die gevoelens er niet zijn. Of eventjes wel, maar dan moet je je snel weer goed voelen en niets maar laten zien. Maar hoe lukt je dat als je je alles zo aantrekt, als je alles zo heftig voelt, net een graadje erger dan anderen?

Als je gevoelens er mogen zijn en als je ze mag uiten, als JIJ er mag ZIJN, dan kun je er anders mee omgaan. Met je gevoelens en met jezelf. Jezelf accepteren, dat je soms meer voelt dan vele anderen en je kind accepteren dat het zo is en het allemaal zo voelt en ervaart.

In je kracht staan
Moeders vragen weleens of ik een Bachremedie weet tégen iets. Tégen driftbuien, tégen slechte concentratie, tégen bedplassen. Maar zo werken de Bachremedies niet. Het is geen pil van de dokter. Je onderdrukt er niets mee. Want Bachremedies zijn óók energie. De energie van de plant of boom die je kunt voelen. Je kunt de energie van de Bachremedies ook voelen.

Edward Bach ging ervan uit dat water de energievibraties van een plant in zich kon opnemen en dat dit water gebruikt kan worden als helende kracht voor de mens. Inmiddels weten we dat water inderdaad een informatie- en bewustzijnsdrager is. En beïnvloed kan worden door vibraties uit de natuur, maar ook door energie van mensen, zelfs door woorden en muziek.

Er zijn 39 verschillende Bach Bloesem Remedies, inclusief de Rescue Remedie. Kinderen wijzen het juiste flesje vaak zelf aan. Of ze weten aan de hand van de lijst welke ze moeten hebben. Ongelofelijk? Welnee. Ze weten gewoon “van binnen”. Mogen ze leren daarop te vertrouwen? En kunnen wij ze daarbij helpen? Als wij van onszelf meer mogen vertrouwen op ons gevoel, onze intuïtie en ons (misschien nog niet zo ontwikkeld) vermogen om helder waar te nemen, dan kunnen onze kinderen dat van ons leren.

Vaak zeg ik tegen mensen “Kaken los, voeten voelen en aan je buik denken”. Want dat kan je helpen om goed gegrond en ontspannen in je kracht te staan. En dan kun je gemakkelijker energie voelen en toch in balans blijven.

Grondingsoefeningen en oefeningen om met energie te leren omgaan kunnen ertoe bijdragen dat we steeds meer gaan voelen en waarnemen op energieniveau, maar geen last meer hoeven te hebben van datgene wat we bewust of onbewust waarnemen. En dat is heerlijk, echt een verademing, zeker voor gevoelige mensen.

De term “highly sensitive person” is allang niet nieuw meer en velen hebben zich herkend in de boeken die erover geschreven zijn. Elaine Aron lanceerde de term in haar boeken en via Judith Scheepstra (zij schreef een artikel over “hsp” voor het magazine Psychologie) is “hsp” naar Nederland gekomen. Onder meer Marian van den Beuken en Susan Marletta-Hart schreven boeken over dit onderwerp en inmiddels is op internet ontzettend veel informatie te vinden over “hsp”.

Energie waarnemen en uitwisselen
Bij het waarnemen en uitwisselen van energie draait het om herkenning en erkenning. Vooral van jezelf, je kind en anderen. Zodat je gaat zien wie je werkelijk bent: een grootse spiritueel wezen, in een jasje dat lichaam heet. Je manifesteert je hier op aarde; je hebt (of kan ik beter zeggen “bent”?) bewustzijnsenergie in en om dat lichaam. En dát kun je voelen. Een veld van energie waarin emoties voelbaar zijn; een veld dat energie uitwisselt met andere mensen. En met de natuur. Met bomen, planten en dieren. En die energie-uitwisseling, daar gaat het nu om.

Je neemt de energie die jou in balans kan brengen tot je in de vorm van bijvoorbeeld een bloesemremedie. Inwendig of in bepaalde gevallen uitwendig. Als je gevoelig bent, dan kun je voelen hoe de uitwerking is als je de druppels inneemt. Je voelt het direct op energieniveau. En kinderen voelen dat vaak meteen. Je kunt dat bij hen ook waarnemen. Net als bij dieren trouwens. Die reageren vaak ook heel direct. Zoals mijn katten die na het toedienen van de Bachremedies ineens wél samen op schoot wilden.

Ik werk bijna uitsluitend met de Bach Bloesem Remedies. Door de jaren heen zijn er vele andere soorten remedies gemaakt. Het principe daarvan is hetzelfde. Kijk zelf welke je aanspreken en hoe het voelt. Wees als een onbevangen kind en voel welke remedie goed voor je zou zijn. Wees open naar jezelf en de natuur, die aan je verschijnt in de vorm van bijvoorbeeld de Bachremedies. Ervaar, beleef en voel.

Praktisch
Je kunt de Bachremedies op verschillende manieren uitzoeken. Intuïtief een flesje pakken, spiertesten of de bijbehorende beschrijvingen lezen. Aan de hand van Bach Bloesem Remedies voor kinderen kun je gemakkelijk voor je kind of samen met je kind, de juiste Bachremedies uitzoeken.

Je kiest de Bachremedies aan de hand van hoe het kind zich voelt, dus zijn stemming of gemoedstoestand. Deze gevoelens kunnen zich uiten in onder meer gedrag, non-verbale reacties en lichamelijke symptomen. Bij elke remedie hoort een positief gevoel of eigenschap, die weer in het kind naar boven kan komen zodra de innerlijke spanning verdwenen is.

Het is trouwens niet de bedoeling dat je je kind Bachremedies geeft omdat jij vindt dat hij lastig is, maar omdat hij er zélf last van heeft hoe hij zich voelt. Het gaat om de ontwikkeling van het kind. De Bach Bloesem Remedies kunnen hierbij helpen.

Dit artikel is eerder verschenen in het blad Educare van de Stichting Universele Opvoeding.