De stress voorbij

Geen moment gaat voorbij of je wordt blootgesteld aan indrukken van buitenaf. Hoe ga je daarmee om? Je reageert bewust en onbewust hierop. En juist die onbewuste reacties leveren vaak de meeste stress. Ook al reageer je bewust goed en heb je geleerd om te gaan met die stress die dat oplevert; de onbewuste stress sla je vaak op als spanning.

Waarom nu de scheiding tussen bewuste en onbewuste stress? Om het je gemakkelijker te maken te leren omgaan met jezelf. Je lichaam reageert vooral op de onbewuste stress door de programmeringen die je hebt. Nadenken heeft dan weinig zin. Dat heeft nut bij stress waarop je met je bewuste reageert.

Voelen, dat is wat je kan helpen om de spanning in je onbewuste niet al te veel te laten oplopen.

Voorbij de bewuste stress
Als je je geuit hebt; als je gekalmeerd bent; als je de draad weer opgepakt hebt en je staat stil bij je gevoel, dan blijkt dat de onbewuste stress niet altijd is verdwenen. Dan kun je je gevoel gaan laten spreken.
Veel mensen komen daar niet eens aan toe. Die zitten zo vol bewuste stress, dat ze niet eens beseffen dat er nog lagen diep onbewuste stress onder zit. Ze leven “aan de oppervlakte”, zodat ze voorbij gaan aan hun ware gevoelens.

Is dat verkeerd? Ja en nee. Het kan heel handig zijn om alleen vanuit je bewuste denken te reageren. Als je echter je gevoel en je verstand in evenwicht zou willen brengen, kun je door aandacht te schenken aan de onbewuste stress merken dat je je heel anders gaat voelen.
In het begin even onwennig, maar al gauw zul je zien dat het je enorm veel kan opleveren. Je komt in een ruimer emotioneel jasje te zitten, want er lijkt ineens veel meer mogelijk. Gevoelens waarvan je niet vermoedde dat je ze had, komen boven en kunnen je zowel vrolijk maken als wellicht beangstigen.

Je kunt overstroomd raken door gevoelens. En wat moet je daar nu weer mee?
Als je meer wilt halen uit jezelf, doe dan eerst de oefeningen. Zo kun je meer contact krijgen met je gevoel.

Als je inzicht krijgt in je onderbewuste stress, kun je leren hiermee iets te doen. Niet wegdrukken, maar vooral deze stress er gewoon laten zijn. Te accepteren dat die diepe lagen in jezelf er zitten. Dan leer je te kijken voorbij de stress.

Voorbij de stress is er ook vertrouwen, moed en nieuwe hoop. Die kun je voelen als je de oefeningen tot je levensstijl maak. Dus niet één maal per week één oefening. Nee, de hele dag door oefenen. Totdat het je natuurlijke houding wordt. Het kan je zeker helpen voorbij de stress te komen.