Goede bacteriën

Heb je last van hooikoorts in de zomer? Ben je overgevoelig voor bepaalde voedingsmiddelen? Ben je vaak verkouden?
Of heeft je kind snel last van huiduitslag of eczeem? Of alsmaar oorontsteking?
Denk er dan eens aan dat veel van dit soort klachten vaak te maken hebben met… JE DARMEN!

En dus met wat je eet en drinkt. Als het darmmicrobioom (o.a. de bacteriën in de darmen) gezond is, hebben mensen meestal minder klachten dan wanneer het verstoord is.

Hoe kan dit gebeuren?

Het microbioom kan verstoord worden door bijvoorbeeld antibiotica, diarree door buikgriep, voedselvergiftiging etc. Laat duidelijk zijn, ik ben blij dat er antibiotica is. Het gebruik daarvan kan van levensbelang zijn. Maar soms zijn de gevolgen voor de darmen en dus voor je gezondheid niet zo best.

Ook veel “zoete” melkproducten (gewone melk, vla, ijs etc.), suiker, voedseladditieven zoals kleur-, geur- en smaakstoffen (de zogenaamde E-nummers) kunnen problemen geven. Gebruik liever ook geen glucose-/fructosestroop!

Mijn tip is: gebruik eens een paar maanden Biogarde-yoghurt of biologische yoghurt, in plaats van “zoete” melkproducten.
Twee porties per dag is meestal wel voldoende. Je kunt bijvoorbeeld een schaaltje Biogarde roer nemen met wat fruit of diksap erdoor (natuurlijk de biologische zonder suiker en additieven). Of meng Biogarde roer met wat water en diksap en klop dit even op met de staafmixer: een heerlijke milkshake. Voor veel kinderen is dit een prima alternatief voor al die niet zo gezonde “drinks”.

Ook in de drankjes met melkzuurbacteriën voor je darmen vind je vaak suiker en kleurstoffen. Liever dus de biogarde zonder suiker!

Soms is het dan toch nog nodig om probiotica te gaan gebruiken. Hiermee worden darmbacteriepreparaten bedoeld, die je kunt innemen om een gezond microbioom op te bouwen. (Zie o.a. Orthica). Maar meestal gebeurt dit onder therapeutische begeleiding.