Hooggevoeligheid

Wat houdt gevoeligheid voor jou in?
Gevoelig zijn in je emoties?
In je energie?
In je lichaam?
En wat voel je dan?

Vaak zijn gevoelige mensen gevoelig op alle fronten. En weten ze zich er geen raad mee. Naast leren omgaan met je emoties, kun je ook leren omgaan met energie.

Energie voelen
Eén van je kwaliteiten is je invoelend vermogen. Je afstemmen op die ander, maar toch (bij) jezelf blijven. Wat veel gevoelige mensen daarbij ervaren is of gaat via de energie van die ander. Daar kun je last van hebben, maar je kunt het ook als iets positief ervaren. Dan kun je leren ermee om te gaan.

Eigenlijk is energie voelen simpeler dan mensen vaak denken. Energie kun je voelen als warmte, tintelingen, rillingen, kou o.i.d. Maar op de momenten dat je het wilt voelen, lijkt het dan niet te lukken om het te voelen.
Alles om je heen en in je bestaat uit energie. Daar wordt vaak wat lacherig over gedaan. Het komt altijd wat zweverig over. Maar je kunt er heel praktisch mee aan de slag om meer “in je kracht” te komen en sterker in de wereld te staan.

Wat zou je nou kunnen doen om te leren energie waar te nemen? Trouwens de één ziet het, de ander voelt het, weer een ander weet het gewoon “van binnen” (zoals mijn zoon wel zegt). Er bestaat geen goede of slechte manier. Het geeft dus ook eigenlijk niet of je energie voelt of niet. Maar de meesten willen het toch graag ervaren. Of ervaren het toch al. Op wat voor manier dan ook.

Helder waarnemen
Als ik mensen in mijn praktijk leer om zelf hun eigen energieniveau te regelen, begint het vaak met “fantasie”: stel je voor dat er een zon een stukje boven je hoofd staat. Deze visualisatie, want dat is het eigenlijk, lukt meestal wel na de ontspanningsoefening. Als ik dan vraag: “Straalt je zon?” kunnen de meesten er wel iets over zeggen. Over de kleur, de helderheid etc. En dat is eigenlijk al het begin van “helder waarnemen”.
Als je zon niet straalt, kun je kijken hoe je je zon wel kunt laten stralen. Misschien wat meer licht erin brengen of warmte of kleur. Of je kunt je voorstellen dat er een energiebron is (oerbron of hoe je het maar noemen wilt) die jouw zon voorziet van stralende energie.
En als dat allemaal niet lukt, kun je ook beginnen met je voor te stellen dat je op het strand ligt en de zon schijnt op je. Dat kan ook al een heerlijke visualisatie zijn. En het kan dan ook zijn dat je iets van warmte of tintelingen voelt. Maar nogmaals, het hoeft niet. Niet iedereen voelt het op deze manier.

Als ik cursus gaf waarbij we twee aan twee werken om energie te voelen, nam bijna iedereen tijdens de eerste oefening al iets waar van de energie van de ander. Soms is dat gemakkelijker dan het bij jezelf te voelen.
En bijna iedereen heeft wel eens iemand “gevoeld” terwijl die persoon een stukje van hem of haar af stond, bij de bakker of zo. Overigens kan dat zowel prettig als onprettig zijn.
Natuurlijk gaat het er niet om dat je energie moet leren voelen. Het kan ook erg lastig zijn om energie van anderen te voelen. Ik voel bijna mijn hele leven al energie. Vroeger dacht ik dat iedereen dat zo voelde. En ik had er vaak alleen maar last van. Later heb ik geleerd ermee om te gaan en om er mee te werken.

Probeer vooral intuïtief te voelen wat je nodig hebt. Je kunt leren daarop te vertrouwen. Al lukt mij dat ook heus niet altijd. En de ene keer heb ik stilte en visualisaties nodig, de andere keer keiharde popmuziek om in balans te komen of te blijven. Er zijn heel veel mogelijkheden. En door de oefeningen te blijven doen, zul je je hiervan steeds bewuster kunnen worden.

Het kan ook zijn dat je onbedoeld of bedoeld informatie over die ander krijgt. Aan jou de taak om hierin zuiver en integer te zijn en overeenkomstig te reageren.