Nakomertje

“Een nakomertje”, zegt ze. “Dat zeg je toch tegenwoordig niet meer?”, zeg ik. Vooral ook omdat voor dit derde kind heel bewust is gekozen. Nog vier weken tot de uitgerekende datum, dus het is al een flinke buik waarmee Marjan bij me komt. Wel wat laat, vindt ze zelf, maar ze wil de laatste weken goed doorkomen. Ze slikt vanaf de vierde maand van de zwangerschap al staalpillen, maar dat ze nou echt helpen…. Marjan is vermoeid en snel “achter adem”. “Hij – ja, gek hè, ik zeg altijd “hij” – heeft genoeg van me genomen”, zegt ze. Ik denk ook dat hij niets tekort is gekomen, maar we gaan testen of het nog beter kan.
Ik test voor haar multivitaminen en probiotica uit. Dit laatste zorgt voor gezondere darmen en daardoor een betere opname van voedingsstoffen, vitamines, mineralen etc. Ook van ijzer dus. Voldoende goede darmbacteriën zorgen er tijdens de bevalling voor dat de baby ermee “besmet” wordt. Daardoor kan het kind ook een goede darmflora opbouwen, wat een hoop problemen zoals darmkrampen en spruw kan voorkomen.

Het leuke van dit testen is dat het kind in de buik al informatie kan geven. Ik doe dit alleen met toestemming van de moeder en wanneer het kind het zelf (via het testen) aangeeft. En dít kind vertelt ons dat er “emotional stress release” nodig is! Omdat Marjan uit balans is geraakt omstreeks de vierde maand (toevallig?) van de zwangerschap. Volgens haar is ze in die periode in een proces terechtgekomen waarin ze gedwongen werd zélf keuzes te maken over wat te doen met (de stress op) haar werk. En iedereen wist het natuurlijk beter, waardoor ze steeds meer het gevoel kreeg dieper weg te zakken in een negatieve spiraal.
De Bach Bloesem Remedies Sweet Chestnut en Willow die ik uittest, zijn dan ook voor Marjan én haar kind. Ze hoeven deze “energiemiddelen” alleen maar tijdens de behandeling te gebruiken om de stress van de afgelopen maanden te verwerken. Het inzicht is er immers al; het proces is al grotendeels doorlopen. Dit kind heeft niet alleen veel van Marjan genomen, maar haar ook al veel gebracht.

Deze column is eerder verschenen in het blad Educare, een periodieke uitgave van de Stichting Universele Opvoeding.