E-consult

Oefeningen

Artikelen

Bach Bloesem

Artikelen

Laat je inspireren door deze artikelen over hooggevoeligheid, kinderen, grenzen stellen, meerbegaafdheid, allergieën en nog veel meer. Met voorbeelden uit de dagelijkse praktijk.

Je zon

“Waar is je zon?” vraag ik m’n zoon als hij uitgeraasd is. Ik weet inmiddels wel waarom hij vaak zo reageert zoals hij reageert.

Lees meer

Omgaan met elkaar

Het lijkt zo gewoon. Met elkaar omgaan. Maar hoe doe je dat? Kun je dat leren? En zijn er ook regels voor?
Ja, omgaan met elkaar kun je leren en er zijn ook regels voor. Maar meestal moet je die regels eerst met elkaar afspreken.

Lees meer

Kinderen en pesten

Als iedereen zou weten wat het is om gepest te worden of de ouder(s) te zijn van een gepest kind, zou het probleem serieus genomen worden. Aldus Bob van der Meer in zijn boekje “Kinderen en pesten”.

Lees meer

Emotionele verbondenheid

Als je lang genoeg wacht, gaan deze woorden vanzelf voor je spreken. Het woord emotioneel roept bijna altijd weerstand op, een gevoel van kwetsbaarheid.

Lees meer

Erg gevoelig

“Gut, wat een gevoelig typje”. Is dit ooit tegen jou gezegd? Of over jou gezegd?

Lees meer

Hooggevoeligheid

Wat houdt gevoeligheid voor jou in?
Gevoelig zijn in je emoties?
In je energie?
In je lichaam?
En wat voel je dan?

Lees meer

Hooggevoeligheid als uitdaging

“Er lijkt een relatie te bestaan tussen HSP’s en het fenomeen nieuwetijdskinderen.” schrijft Marian van den Beuken in haar boekje ‘Hooggevoeligheid als uitdaging’.”

Lees meer

Vertraging in de tijd

Is synchroniciteit niet slechts een begin? Het is voor mij in ieder geval geen doel, het is een middel. Om te zien hoe dingen verband houden met elkaar, gebeurtenissen, toevalligheden.

Lees meer

De stress voorbij

Geen moment gaat voorbij of je wordt blootgesteld aan indrukken van buitenaf. Hoe ga je daarmee om? Je reageert bewust en onbewust hierop. En juist die onbewuste reacties leveren vaak de meeste stress.

Lees meer

Geurterreur

Geuren kunnen je helemaal van de kaart brengen. Zowel lekkere geuren als vieze. En wat de één lekker vindt, vindt de ander stinken.

Lees meer

Concentratieproblemen op school

Hoeveel ouders krijgen tegenwoordig niet te horen dat hun kind zich niet kan concentreren? Wat is er toch mis met die kinderen? En aan wie ligt het? Aan het kind, de ouders of aan de school?

Lees meer

Bewust omgaan met je kind

“Ze worden vanzelf groot.” Wie kent dit zinnetje niet? Maar gaat ’t allemaal wel zo vanzelf? Natuurlijk, groot worden ze. Maar vraag niet hoe. Of vraag het juist wel!

Lees meer

Nieuwetijdsmoeder

Ze doet het zo goed, maar ze is zo onzeker. Ze twijfelt zo aan zichzelf. “Doe ik het wel goed?” dreunt altijd in haar hoofd. In haar hart weet ze wel beter. Ze voelt haar kinderen haarfijn aan.

Lees meer

ADHD

Erik, een jongen van acht met veel bravoure, gaat niet meer met plezier naar school. Hij maakt nogal wat fouten met lezen en schrijven. Zijn juf vindt hem eigenlijk maar een vervelend joch, blijkt uit het overleg met de Schoolbegeleidingsdienst. Het advies luidt: testen op ADHD.

Lees meer

Intuïtie

Nee, hij wil niet bij me komen staan om getest te worden. “Dan kom ik wel bij jou”, zeg ik tegen Steven. Hij blijft op de stoel zitten en ik vraag of ik op z’n arm mag drukken. Als ik hem een (kinesiologische) spiertest heb laten voelen, wil hij wel verder getest worden.

Lees meer

Temperamentvol

De tweejarige Michelle is een heel druk, intensief en temperamentvol kind. Overdag al zeer vermoeiend voor haar moeder en ’s nachts is ze ook erg onrustig.

Lees meer

Pré-puber

Jessica is zes. Haar moeder Josefien zit bij me en ze vertelt dat Jessica zich toch wel héél anders gedraagt dan haar negenjarige zus Jeanet.

Lees meer

Schoolplein

Mira is vier jaar en zit sinds kort in groep 1 bij juf Jetty. Anoeska, met wie Mira samen op de peuterspeelzaal zat, zit in dezelfde groep. Anoeska gaat iedere dag met plezier naar school. Mira niet, die huilt altijd als haar moeder weggaat.

Lees meer

Nakomertje

“Een nakomertje”, zegt ze. “Dat zeg je toch tegenwoordig niet meer?”, zeg ik. Vooral ook omdat voor dit derde kind heel bewust is gekozen.

Lees meer

Goede bacteriën

Heb je last van hooikoorts in de zomer? Ben je overgevoelig voor bepaalde voedingsmiddelen? Ben je vaak verkouden?
Of heeft je kind snel last van huiduitslag of eczeem? Of alsmaar oorontsteking?

Lees meer