Een betere energiedoorstroming

Deze oefening is om energie door je hele lichaam en je energieveld te laten stromen.

Ga rustig op een stoel zitten met je voeten op de grond.
Neem de tijd om je van je lichaam bewust te worden.
Laat je kaken los en voel hoe daardoor de rest van je lichaam kan ontspannen.
En ontspan je handen helemaal.

Als je niet weet of je kaken helemaal ontspannen zijn, kun je eerst het volgende doen: Klem je kaken op elkaar en span je hele lichaam aan. Maak vuisten van je handen en span je armen en schouders aan. Span je buik, billen en benen aan en hou deze spanning tien tellen vast. Laat dan alleen je kaken helemaal los. Je mond zal waarschijnlijk een stukje open vallen. Laat je wangen en ook je voorhoofd helemaal los en dus ontspannen. Ontspan ook je oren en je hoofdhuid.
En voel dan wat er met de spanning in de rest van je lichaam gebeurt. Je kunt die misschien nog even vasthouden, maar echt lang lukt dat meestal niet.

Als je er dus altijd op let dat je je kaken ontspant – het liefst de hele dag door – dan zal de spanning in je lichaam vanzelf minder worden.

Ga verder met de rest van de oefening:

Voel je voeten op de grond en voel de grond onder je voeten.
En voel nog eens of je kaken ontspannen zijn.

Ga met je aandacht naar je buik. Als je aan je buik denkt, ga je vanzelf met je buik ademen.

Stem je dan af op de bron van alle levensenergie.
Je kunt je die voorstellen als een warme zomerzon boven je. Je kunt je voorstellen dat de stralen van de zon op je schijnen. Op en in je lichaam.
Maar ook in de ruimte om je heen, je energieveld.
Voor je, achter je en opzij van je.

Neem er ruim de tijd voor en doe de oefening zo vaak als je kunt.

Het kan zijn dat je van alles voelt tijdens deze oefening. Bijvoorbeeld warmte, trillen, geeuwen of emoties die boven komen. Laat het gewoon gebeuren of stop met de oefening wanneer je wilt. Je kunt ook eerst beginnen met alleen je kaken los te laten of je voeten te voelen. En wanneer dat goed voelt, kun je verder gaan.

En als je geregeld tegen jezelf zegt: “Voel je voeten, laat je kaken los, blijf met je aandacht bij je buik en voel je zon stralen”, dan zal de energie steeds gemakkelijker door je heen stromen.

Het staat je vrij om deze oefening te kopiëren en door te geven aan anderen.

Deze oefening is eerder verschenen in het blad Spiegelbeeld.