Goed staan en lopen

Iedereen weet dat een goede lichaamshouding belangrijk is. Je denkt dan al gauw dat je je rug recht moet houden en je buik- en bilspieren moet aanspannen. Hierdoor ontstaat volgens mij juist vaak een verkramping van de spieren en een onjuiste ademhaling is dan het gevolg.

Hoe maak je het je lichaam zo gemakkelijk mogelijk om zichzelf rechtop in de juiste balanspositie te houden, zonder dat het veel inspanning kost?

Op de volgende manier:

Zet je voeten recht onder je heupen met de tenen recht naar voren. Je voeten staan dus niet tegen elkaar aan, maar je zou er nog een voet tussen kunnen zetten. Als je op een tegelvloer zou staan, loopt de lijn aan de binnenkant van je voeten naar de grote tenen evenwijdig met een voeg.

“Plak” voor je gevoel je voeten op de grond. Voel dus zowel je tenen als je hakken en het midden van je voeten op de vloer drukken.

Je knieën staan niet op slot. Als je tenen naar buiten zouden wijzen, staan je knieën wel op slot.

Je voelt enige spanning op je bovenbenen. Als je het niet gewend bent, kun je zelfs wat spierpijn krijgen.

Op je bilspieren en je onderrug staat geen spierspanning, maar dit gedeelte van je lichaam is juist ontspannen. Op je buik staat wel wat spierspanning, precies genoeg voor een goede houding.

Je laat je kaken los, waardoor ook je schouders ontspannen hangen en je armen losjes tegen het lichaam hangen.

Je doet alsof er een touwtje vanaf je kruin naar het plafond loopt, waardoor je kin iets naar de borst zakt. Je steekt dus niet je kin naar voren.

Je “denkt” jezelf lang. Als je denkt dat je je wervelkolom wat langer maakt, voelt dat al anders en krijg je een betere houding.
Als je jezelf lang strekt door je spieren aan te spannen, krijg je juist weer teveel spierspanning en zijn je spieren de hele dag aan het gymnastieken. Niet nodig dus.

Ook als je loopt laat je je knieën los en zet je je voeten recht naar voren. Denk aan “je touwtje” en kijk recht naar voren. Kaken los en schouders ontspannen.

Een natuurlijke ontspannen houding wordt gekenmerkt door een goede spierspanning. Niet te veel en niet te weinig. En kost dus weinig moeite.
Al is het in het begin wel even wennen.