Telmeditatie

Deze eenvoudige telmeditatie kun je zo vaak doen als je wilt. Het helpt je om snel te ontspannen.

Je kunt het beste rechtop in een stoel gaan zitten. Als je ligt val je meestal sneller in slaap en dat is natuurlijk wel prettig als je niet kunt slapen, maar als je echt wilt mediteren kun je beter gaan zitten.

Probeer je eerst zo goed mogelijk te ontspannen door bijvoorbeeld één van de andere oefeningen om te ontspannen te doen.

Begin dan met een inademing door je neus en tel hierop in jezelf: 1 – 2 – 3 – 4.

Op de uitademing door je mond tel je: 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7 – 8,
waarbij je eigenlijk op 6 al helemaal uitgeademd bent en op 7 en 8 gewoon rust zonder uit- of inademing.

Dus inademing: 1 – 2 – 3 – 4

En uitademing: 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7 – 8

En als je tussendoor eens moet gapen of dieper zuchten dan is dat prima! Begin bij de volgende inademing gewoon weer met tellen.

En wanneer een in- of uitademing een keer sneller gaat om juist langer duurt, pas je het tempo van het tellen gewoon hierop aan.

Op een gegeven moment komt je wel in een evenwichtig ritme en dan zul je ook merken dat je het snelst in een andere “state of mind” komt.

Het kan zijn dat je rustiger wordt of dat juist allerlei gebeurtenissen de revue passeren. Blijf gewoon rustig doorademen en tellen.

Ook kan het zijn dat je spontaan gaat “unwinden”, dus je lichaam wiegt mee in de ontspanning. Hiermee kunt je veel spanning loslaten. Probeer het gewoon te laten gebeuren. Je kunt er elk moment mee ophouden als je het eng vindt als je lichaam zo reageert. Maar door het vaker te doen, zul je gewend raken aan de reacties van je lichaam als het spanning loslaat.

De bedoeling van mediteren is o.a. dat je ook in het dagelijks leven stressbestendiger wordt. Natuurlijk moet je het dan wel regelmatig doen, het liefst elke dag en dan per keer net zolang totdat je helemaal tot rust gekomen bent.

De meditatie is geschikt voor iedereen, maar zeker als je hooggevoelig bent! Je kunt de meditatie zelfs even tussendoor doen met open ogen om weer tot rust te komen.
Als je de meditatie nog wat langer doet, zul je merken dat je beter afgestemd raakt op je intuïtie en als je wat spiritueler bent ingesteld kun je in diepere of juist hogere lagen van jezelf terecht komen..

Probeer het eens een paar weken en mail me je ervaringen!